In een tijdperk waarin content overvloedig aanwezig is, blijkt het niet langer voldoende om ‘’gewoon goede” content te maken. Maar hoe onderscheid je je nu van de concurrentie of zorg je dat jouw content echt in het oog springt? Wij vatten de belangrijkste inzichten en praktische tips die je kunt gebruiken samen om jouw contentstrategie naar een hoger niveau te tillen.

Start vanuit data

Data is de basis van elke succesvolle contentstrategie. Door nauwkeurig te analyseren welke gesprekken plaatsvinden op social media, kun je beter begrijpen wat jouw publiek bezighoudt. Dit betekent niet alleen het volgen van likes en shares, maar ook het luisteren naar de feedback en het analyseren van discussies. Deze data helpt je om content te creëren die echt resoneert met je doelgroep.

Neem onze klant PN Selfcare als voorbeeld. Hun focus ligt op het verkopen van hun Selfgel Kit waarmee je makkelijk thuis je nagels kan doen en een salon waardig resultaat kan behalen. Wanneer iedereen head over heels valt voor de nagels van celebrity Hailey Bieber hebben zij al lang gespot hoe ze deze look thuis kunnen namaken. Enkele tijd later verschijnt er op hun kanaal een video met een tutorial van hoe je deze look zelf kan creëren. 

Analyseer en optimaliseer je website

Een diepgaande analyse van je website kan waardevolle inzichten opleveren. Identificeer welke pagina’s veel verkeer genereren en begrijp waarom deze populair zijn. Is het de content, de structuur, of misschien de zoekwoorden die je gebruikt? Listen to your audience, geef antwoord op hun vragen onder bijvoorbeeld een blogformat of gebruik hun vragen als content inspiratie. Door te begrijpen waarom bepaalde pagina’s succesvol zijn, kun je deze inzichten toepassen om andere delen van je website te verbeteren. Trek deze uiteindelijk door naar een 360° strategie op alle channels

Relevantie en uniekheid zijn cruciaal

Je wil aanwezig blijven in het zicht/gedachten van je publiek/volger. Zorg er daarom voor dat je op regelmatige basis content post. Maar vergeet niet: ‘content is pas king’ als het waardevol is. Maak daarom een zorgvuldige selectie van wat je post. Publiceer alleen content die echt waardevol, uniek, en aantrekkelijk is. Zorg ervoor dat je content makkelijk te lezen is en een sterke Call to Action (CTA) bevat. Dit betekent dat elke post een duidelijk doel moet hebben en jouw publiek moet aanzetten tot actie.

Strookt de content die je hebt gemaakt met deze pijlers, bekijk dan eerst of het niet af doet aan de kwaliteit die je wil uitstralen. If so, dan post je het beter niet. Want beter 1 video minder dan 1 slechte video meer.

Pas je schrijfstijl en tone of voice aan

Elke doelgroep en elk platform vereist een specifieke benadering. Pas je schrijfstijl en tone of voice aan op basis van het platform waarop je publiceert. Gebruik keywords in je bijschriften op socials en/of hashtags die je klanten waarschijnlijk zullen zoeken, maar ook minder gebruikte woorden die je brand onderscheiden. Dit helpt niet alleen bij SEO, maar zorgt er ook voor dat je content opvalt.

Hou rekening met de verschillende persona’s. Wie zijn je doelgroepen en hoe benader je ze per kanaal? Hoe je daar best mee aan de slag kan, lees je in onze blogpost: ‘Bereik het juiste publiek met onze platform personas.’

Gebruik van meerdere kanalen

Maak gebruik van alle relevante kanalen voor je merk of bedrijf, maar zorg ervoor dat je stijl en tone of voice aangepast zijn aan elk specifiek platform. AI-tools kunnen je helpen om lange professionele teksten om te zetten in korte social media posts of scripts voor video’s. Dit maakt je content niet alleen veelzijdiger, maar ook toegankelijker voor verschillende doelgroepen.

Bouw een community

Een sterke community is de ruggengraat van elke succesvolle contentstrategie. Dit kan variëren van het opzetten van een loyaltyprogramma tot het creëren van een forum waar je publiek actief kan deelnemen aan discussies. Live events en webinars zijn uitstekende manieren om nieuwe mensen aan te trekken en bestaande volgers betrokken te houden. Maar je kan het ook laagdrempelig houden en open vragen stellen/polls of quizzes organiseren op je Instagram Story. Heb je al gehoord van Instagram uitzendkanalen? Ook dit is een extra toepassing op Instagram om het engagement met je volgers te verhogen door hen meer exclusieve content te tonen aan de hand van insiders of behind the scenes. 

Van inspiratie naar het omzetten in content

Op platforms zoals X (voormalige Twitter) is het nuttig om meerdere keren per dag te posten. Dit verhoogt de kans op engagement en helpt je snel te identificeren welke onderwerpen populair zijn. Gebruik de winnaars – de posts met de meeste likes en comments – om uitgebreidere content te creëren, zoals blogposts of webinars.

Voor korte, boeiende content zijn video’s ideaal. Deze kunnen worden gedeeld op platforms zoals LinkedIn, TikTok en Instagram. Langere content, zoals blogposts en webinars, kunnen dienen als meer diepgaande informatiebronnen die je publiek verder engageren.

Conclusie

Het gaat niet meer alleen om het hebben van goede content. Het moet geweldig zijn. Door data-gedreven beslissingen te nemen, je contentstrategie continu te optimaliseren, en echt te luisteren naar je publiek, kan je content creëren die niet alleen opvalt, maar ook blijvende impact heeft. 

Benieuwd naar meer en hoe je dit best vertaald voor jouw brand? Contacteer ons en wij kijken graag mee hoe we je kunnen helpen.

This post is also available in: Engels