Tijdens de afgelopen, maar ook huidige lockdown periode hebben we ongetwijfeld allemaal wel eens gesnakt naar een heerlijk, zorgeloos shopping-dagje. De laatste trends in de winkelstraten spotten, nieuwe outfits proberen en gezellig slenteren door de winkelstraten. Klinkt goed, toch?Hoe hard we er ook naar verlangen, de veiligheidsmaatregelen laten dit niet toe. Maar ook in de nabije  toekomst zullen deze shopping-trips niet dezelfde zijn als voorheen. COVID19 heeft extreme gevolgen voor de retail-industrie, waar vandaag zowel consumenten als retailers & merken hun weg doorheen zoeken. Net daarom is het essentieel om de meest relevante veranderingen in kaart te brengen, en daarbij helpen wij jou graag op weg! 

 

  1. De ontembare groei van e-commerce

Het perfecte alternatief voor een heerlijk dagje shoppen is vrij voor de hand liggend: online shoppen vanuit je luie zetel. Voor velen, bekend terrein, voor anderen een compleet nieuwe ervaring. Tijdens de piek van de pandemie groeide e-commerce maar liefst met 50%. Het valt niet langer te ontkennen, online shoppen is een belangrijk onderdeel geworden van onze dagelijkse shopping-gewoonten, en dit zal in de nabije toekomst niet snel veranderen. 

 

     2. Online kopen, afhalen in de winkel 

Tijdens de lockdown startte heel wat retailers, gaande van grote ketens tot kleine boetiekjes, met de ‘curbside pickup’ leveringsmethode. Los van het gebruiksgemak, worden ook de strikte veiligheidsmaatregelen respecteert. Om het vanuit een consumentenperspectief te stellen: “enkel maar voordelen”! Logischerwijze is deze populariteit ook zichtbaar in het aantal ‘curbside pickup’-bestelling, welke stegen met 208% tijdens de pandemie. Bovendien geeft 59% van de consumenten aan geneigd te zijn deze leveringsmethode ook na de COID-periode te blijven gebruiken. In lijn met deze trend, is het toenemend aantal ‘dark stores’. Dit zijn traditionele winkels die worden omgebouwd tot lokale distributiecentra. Hierdoor wordt niet enkel de efficiëntie aanzienlijk verhoogd, maar bestaat er ook een kwaliteitsverbetering en bestaat de mogelijkheid om een volledig productassortiment aan te bieden vanuit één centraal punt. 

 

    3. Een persoonlijke connectie met de klant is goud waard

Niemand zou de lockdown als een aangename periode omschrijven, zowel sociaal, economisch als mentaal.  Kortom, een helse periode waarbij iedereen wat steun kan gebruiken. Ook merken moeten zich hier bewust van zijn. Daarom is het creëren van een emotionele klantrelatie relevanter dan ooit. Benader de consument op een persoonlijke manier & stel je merk op als een toegankelijke & menselijke organisatie. Dit zijn allemaal bouwstenen die zorgen voor een hechtere relatie. Het zijn dan ook net deze aspecten die centraal moeten staan bij het opbouwen van een connectie. Het louter ‘sales-perspectief’ waarbij er gestreefd wordt naar omzetmaximalisatie, is verleden tijd. 

     4. De digitale koers op

De snelheid waarmee sectoren digitaliseren is door deze pandemie maar liefst exponentieel versneld. Denk bijvoorbeeld aan onderwijs, entertainment, en be bedrijfswereld, allemaal industrieën die gedurende de pre-COVID periode stilaan in de richting van digitalisatie keken. Vandaag de dag worden deze gedwongen om volledig digitaal te opereren, waarbij de nodige problemen en verrassing opduiken. Zelfs in de huidige oorlog tegen COVID, waar we volop werken een aantrekkelijk maar vooral veilige winkelomgevingen, staan technologie & automatisatie opnieuw centraal. Denk aan robots die inventarissen of schoonmaken, een volledig geautomatiseerd supply-chain systeem of contactloze self-checkout-punten; het zijn allemaal technologische toepassingen die perfect aansluiten bij de huidige veiligheidsmaatregelen. Eén ding staat vast: hier hebben we het laatste nog lang niet van gezien.

  5. Zomeroutfits scoren in februari? 

Het bestaan van immense voorraden hebben de afgelopen periode niet vereenvoudigd. Denk aan de duizenden winkels & merken die achterbleven met enorme hoeveelheden van onverkochte artikelen & deze onmogelijk aan de geplande verkoopmarge uit de deur zouden krijgen. De immense bedragen die hier verloren gaan zijn ondenkbaar. Nu is de vraag, hoe pakken we dit aan? Hoe voorkomen we dit alles? Misschien moeten we in dit geval eens durven kijken in de richting van de consument. We vinden het allemaal doodnormaal om zomeroutfits te kopen nog voor de start van de lente. En nieuwe schoolspullen, die kopen we aan in juli. Zulke zaken zijn niet langer houdbaar voor de retailers & merken, en de meest belangrijke oplossing is de terugkeer naar een gebalanceerde voorraad die in lijn is met de realistische kalender & seizoenen. Enkel zo kan het tij gekeerd worden. 

 

   6.Vind je business opnieuw uit

Wat we reeds merkten voor de COVID-periode, is de afgelopen maanden enkel maar groter geworden. Bedrijven kunnen e-commercie niet langer classificeren als een extraatje voor hun business. Er moeten cruciale stappen genomen worden & nu is de tijd! Daarom is een naadloze multi-channel klantervaring van uiterst belang. Er moet een perfecte digitale shopervaring ontstaan & hiervoor moeten websites perfect mobile-responsive zijn. Daarnaast moet ook de fysieke winkelervaring worden herbekeken. Inspanning zoals je klanten begroeten of klachten afhandelen, zijn niet langer voldoende. Je in-store acties moeten zo uniek & overtuigend zijn, zodat klanten letterlijk worden aangetrokken om een bezoek te brengen aan je fysieke winkel. Denk hiervoor aan inspanningen & acties die een aanzienlijk effect hebben op je klantrelatie, waardoor je klant bijna niet anders kan dan terugkeren.

This post is also available in: Engels