Dat zowel de Belgische als internationale e-commerce markt sterk blijft groeien, is wellicht geen verrassing. Desalniettemin vindt het merendeel (64%) van alle retail aankopen nog steeds plaats in fysieke winkels. In de luxe sector ligt dit cijfer nog beduidend hoger. Maar liefst 85% van alle luxe aankopen gebeurt uiteindelijk offline. De voornaamste redenen zijn de fysieke winkelervaring en de mogelijkheid om het product uit te proberen.
Het is belangrijk om in te zien dat online kanalen een invloed hebben op offline kanalen en omgekeerd. In feite lopen de twee voortdurend in elkaar over. Als strategisch partner ondersteunen we onze klanten in deze omnichannel approach. In dit artikel lichten we graag toe hoe we met online marketing tactieken impact trachten te maken op de offline bottom line van Verso, een gekende speler in de luxe mode industrie.
Consumenten acquisitie en -retentie via social media campagnes
Om offline trafiek en verkoop te stimuleren zetten we tactisch verschillende campagnes in. Ten eerste, onderzoek toont aan dat consumenten vaak online “window shoppen” en inspiratie opdoen vooraleer ze in een fysieke winkel overgaan tot aankoop van een luxe product. Dit fenomeen is het ROPO-effect: “Research online, Purchase Offline”. Om hierop in te spelen, is het belangrijk om via de campagnes aan de juiste doelgroep, op het juiste moment en met de juiste content bepaalde stukken uit de Verso collectie uit te lichten en continu algemene top-of-mind awareness aan te scherpen. Door doelgerichte call to actions te gebruiken zoals “ontdek de nieuwe collectie in-store”, proberen we consumenten de laatste push richting de winkel te geven, en bezoek- en aankoopfrequentie te boosten.
Om zo veel mogelijk barrières weg te nemen en het voor de consument zo makkelijk mogelijk te maken, lanceren we in een beperkte straal rondom de winkel, lokale ads waarin we rechtstreeks de routebeschrijving naar de winkel in opnemen. Ook openingsuren kunnen hier worden getoond.
Naast de reguliere collectie- en lokale campagnes, lanceren we op tactische momenten leadgen campagnes met als doel nieuwe, kwalitatieve leads aan te trekken in de database. Concreet stimuleren we om zich in te schrijven d.m.v. een bepaalde incentive (zoals pre-access tot een actie). Deze campagnes zijn waardevol voor Verso aangezien meer dan 35% van de huidige subscriber database via deze manier is verzameld. Bovendien kunnen we via deze online campagnes een veel groter volume aan nieuwe klanten aantrekken dan wat mogelijk zou zijn enkel via offline.
Gevonden worden via SEA, SEO en Google My Business
Het is van belang om te zijn waar “warme” (koopklare) consumenten je zoeken. Met SEO kan je kosteloos je bereik via zoekmachines als Google vergroten. Aangezien SEO meer een lange termijn strategie is en de resultaten hiervan niet vandaag op morgen zichtbaar zijn, is het relevant om dit aan te vullen met SEA, betaalde zoekresultaten. Zo kopen we voor Verso top-priority keywords op, die een combinatie vertonen van een merk + stad. Consumenten zijn duidelijk op zoek naar een bepaald item in een bepaalde regio, en Verso moet tonen dat ze dit aanbiedt. Bovendien, door in de advertenties rechtstreeks te verwijzen naar de winkellocatie, maken we de customer journey zo lean mogelijk. Ten slotte, ga, samen met ons, aan de slag met Google My Business om je lokale SEO en zichtbaarheid te verbeteren. Je zal meer kans hebben om te verschijnen wanneer iemand in Google Maps zoekt naar een bedrijf in de buurt. In dit artikel vind je meer informatie.
Directe impact op de bottomline via email campagnes en marketing automation
Een grote database, van geëngageerde klanten, is lange termijn goud. Belangrijk om hier zo veel mogelijk uit te halen, ook offline. Voor Verso hebben we een emailstrategie uitgewerkt, bestaande uit algemene email campagnes (newsletters) en geïntegreerde flows. Data toont dat 7% van de offline omzet wordt gedreven door deze campagnes en flows. Ter info, online is dit momenteel maar liefst 36%. Aan de hand van learnings en best practices slagen we er zodoende in om een duidelijke impact te maken op de bottom line.
Meten is weten
Data ligt aan de basis van alles wat we doen binnen The Dot Society. Het is voor ons essentieel om de impact van alle online marketing inspanningen op de fysieke winkel tastbaar te maken. Hoe meten we dit concreet?
Ten eerste, door online en offline customer data te integreren, brengen we de gehele customer journey in kaart. Door een integratie van het email platform met het kassasysteem, weten we bijv. met 100% zekerheid wat de impact van onze email campagnes is op de winkelomzet. Daarnaast nemen we in bepaalde campagnes vouchers op die men kan gebruiken in-store, en waarvan we één op één het effect kunnen doormeten. Tot slot, door naast omzet ook te focussen op “soft” goals zoals een klik op de routebeschrijving naar de winkel, hebben we inzicht in andere, eveneens waardevolle campagneresultaten.
Wil je met online marketing ook meer impact maken op je offline verkoop?
De Dotters horen het graag!