Instagram 

De beste dagen om te posten op Instagram zijn zaterdag en zondag.  Voor Europa, onderzocht door Later, is de beste tijd tussen 18.00 en 20.00 uur. Ons advies is dus om vroeg in de ochtend of later op de avond te posten. Aan de andere kant krijgen posts die op woensdag tussen 10.00 en 16.00 uur en op donderdag tussen 21.00 en 23.00 uur worden gepubliceerd gemiddeld de laagste engagement percentages, waardoor dit de slechtste dagen zijn om op Instagram te posten.

Dit verschilt echter sterk van je doelgroep. We hebben gemerkt dat als je doordeweeks laat in de avond post, dit veel mensen aantrekt tussen de 30-40 jaar oud, vrouwelijk en moeders. In de avond zijn er veel mogelijkheden om je engagement te verhogen. Als je van plan bent om door te gaan met een Instagram live, doe dit dan in de avond. 

Hoe kun je de beste tijdstippen voor je Instagram-post bijhouden? 

  • Als je een planningstool gebruikt, zullen ze automatisch het beste moment voorstellen om te posten, op basis van historische gegevens en engagement activiteit. Wil je een nieuwe post inplannen? Ze tonen automatisch welke uren het beste zijn voor deze dag.  
  • Instagram-inzichten kunnen worden gebruikt om erachter te komen waar je volgers zich bevinden en wanneer ze het meest actief zijn. Deze kan je vinden in je Instagram business account onder Statistieken. 
  • Als je echt 100% zeker wilt zijn, kun je het ook handmatig bijhouden. Gedurende een maand raden we aan om op specifieke momenten te posten om de beste uren voor je klanten te A/B/C/D-testen.  Check de likes, comments van je feed, views en interactie op je stories en het bereik van je reels. 

Facebook 

De beste tijd om op Facebook te posten is op dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 9 en 13 uur. Dus aan het begin van de dag. De slechtste dag om iets op Facebook te zetten is zaterdag. We zien dat content die na 17.00 uur en in het weekend wordt gepost aanzienlijk minder reacties en engagement krijgen. Als je een interessante video wilt plaatsen, kun je Facebook later op de avond of in het weekend gebruiken. Het grote voordeel van het plaatsen van sterke content op Facebook is het feit dat de levensduur langer is dan bijvoorbeeld Instagram. Een goede post met veel interactie kan maand na maand verkeer naar je website brengen. 

LinkedIN 

Is het je opgevallen dat we regelmatig op woensdag posten? Dit is geen toeval. Na testen en onderzoeken bleek dat de beste tijd om te posten op LinkedIN voor ons bedrijf op woensdagvoormiddag was. De beste tijden om te posten op LinkedIN zijn dinsdag tot en met donderdag van 9 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s middags. Geen verrassing: de minst presterende dag op LinkedIN is zondag. LinkedIn engagement is zeer consistent geworden doorheen de werkweek, wat niet verwonderlijk is voor dit professioneel gericht sociaal platform. In het weekend is de kans kleiner dat je LinkedIn content in de gaten wordt gehouden. De engagement daalt dan ook sterker dan op andere sociale netwerken die we hebben bekeken.

Gezien het feit dat veel LinkedIn-inhoud gericht is op professioneel leiderschap en carrièregroei, is het logisch dat het merendeel van het publiek het meeste uit deze inhoud haalt tijdens hun werkdag.

Pinterest

Dit social media kanaal wordt vooral gebruikt in de vrije tijd en om eindeloos te scrollen om veel inspiratie op te doen. Het is dan ook geen verrassing dat de beste tijd om iets te posten op Pinterest laat op de avond is. Ooit gehoord van surfen voor het slapen gaan? De beste uren voor Pinterest zijn tussen 20.00 en 23.00 uur. Als je publiek een werkend publiek is, vermijd dan het posten van pins tijdens werkuren. Voor/na werktijd is het beste. Voor sommige industrieën kan het tijdens de lunchpauze de moeite waard zijn om te testen. Hou er ook rekening mee dat het doelpubliek voornamelijk uit vrouwen en mama’s bestaat. Wanneer hebben zij even tijd om te surfen voor nieuwe inspiratie? 

TikTok

Als jongste van de social media platformen is er niet veel onderzoek gedaan naar de beste manier van posten op TikTok dat coherent is of op veel data berust. Toch hebben we enkele inzichten gevonden die we met jullie willen delen: De beste tijd om te posten op TikTok is in de vroege ochtend: 06.00 – 10.00 uur of laat in de avond tussen 19.00 uur en 23.00 uur In het weekend is het ’s avonds laat niet zo interessant als doordeweeks. Concentreer je dus op zaterdag en zondag op posten vroeg in de ochtend. Vrijdag is de beste dag en in het bijzonder vrijdag om 5 uur in de avond.. Vrijdag vibes en het begin van het weekend hebben hier waarschijnlijk hun effect op. ;) 

Hoe kun je je statistieken voor TikTok controleren? 

Ga gewoon naar de “Instellingen en Privacy” pagina, kies “Beheer mijn account” en tik op “Schakel over naar Pro-account”.

Merk op dat TikTok statistieken niet met terugwerkende kracht zijn. Nadat je bent overgestapt op Pro, moet je maximaal 7 dagen wachten om inzichten te zien.

Als je genoeg gegevens hebt, bekijk dan de drie tabbladen op de “Pro Account” pagina van je instellingen:

  • Overzicht
  • Inhoud
  • Volgers

Good luck! 

This post is also available in: Engels